Ο «Πύργος» – Ένα σκακιστικό περιοδικό 1975-1977

Όταν ο Λάζαρος Δρεπανιώτης ανέλαβε τις τύχες του πρακτικά διαλυμένου ΣΟ Καλλιθέας, τέλη του 1974 με αρχές του 1975, από τα πρώτα πράγματα που αποφάσισε να υλοποιήσει ήταν το περιοδικό του συλλόγου… έτσι, γεννήθηκε ο «Πύργος» και η εποχή του. Προς τιμή τους εγκαινιάζουμε σήμερα από εδώ ένα αυτόνομο παρακλάδι του ιστότοπού μας, που αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη παρουσίαση των τευχών εκείνων, και στη δημιουργία ενός μικρού βήματος για αναμνήσεις μιας ηρωικής εποχής για το ελληνικο σκάκι, πριν από 30 μόλις χρόνια.

Το πρώτο τεύχος ήταν μια απόλυτα ερασιτεχνική προσπάθεια — περισσότερα στο άρθρο: Τεύχος 1: Η καταστροφή. Στα επόμενα τεύχη η κατάσταση βελτιώθηκε, και το τεύχος 9, με αφορμή την 1η Διεθνή Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, ήταν το πρώτο τυπωμένο! Η βελτίωση όμως δεν ήταν άμεση, όπως μπορεί να δει καθένας με τα ίδια του τα μάτια στο: Τεύχος 9: Τυπωθήτω!

Στους μήνες που ακολούθησαν, ο «Πύργος» αναβαθμιζόταν συνεχώς –και τεχνικά, και ποιοτικά. Έφτασε μάλιστα να γίνει το διεθνώς αναγνωρισμένο «ελληνικό σκακιστικό περιοδικό» της εποχής –και ύστερα, όπως ξαφνικά γεννήθηκε, έτσι ξαφνικά έσβησε…

Ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε όλα τα τεύχη του περιοδικού –χάρη στις τεχνολογικές ικανότητες του Γιώργου Δρεπανιώτη και του γέρικου μεν, αλλά ακόμη κορυφαίου σαρωτή του. Θα σας προσφέρουμε τα τεύχη σε δύο βαριάντες: Για διαβασμα στην οθόνη (ανοίξτε το και διαβάστε το όπως θα ξεφυλλίζατε το περιοδικό) και για ανατύπωση (ανοίξτε το και τυπώστε διαδοχικά μπρος-πίσω τις σελίδες με έγχρωμο εκτυπωτή).

Αναρτήθηκε στις 1975, Ο ΠΥΡΓΟΣ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ετικέτες: . Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο «Πύργος» – Ένα σκακιστικό περιοδικό 1975-1977
Αρέσει σε %d bloggers: