39 Κάππα (και ένα ξεχασμένο…)

justkappa39Με την ανακοίνωση της προκήρυξης του τουρνουά Κάππα-39 (πατήστε εδώ για να δείτε την προκήρυξη στον ειδικό ιστότοπο των τουρνουά Κάππα) άρχισε τη διαδρομή του το …τεσσαρακοστό τουρνουά της καθιερωμένης πια σειράς των τουρνουά μας, μιας σειράς που ξεκίνησε από το 2003.

Και όποιος αναρωτηθεί «Μα πώς είναι δυνατόν να γράφουν για 40ό τουρνουά όταν μόνοι τους έχουν αναρτήσει ένα τεράστιο 39 στο λογότυπό τους, το μυστικό κρύβεται εδώ: Στο τουρνουά Κάππα-RR1 (στριμωγμένο ανάμεσα στα τουρνουά Κάππα-4 και Κάππα-5 του 2004, όταν υπήρξε η σκέψη να υπάρξει ξεχωριστή αρίθμηση στα Κάππα ανάλογα με το είδος του τουρνουά (άλλη για τα ελβετικά, άλλη για τα πουλ, και άλλη για τα σεβενίνγκεν όπως το πρόσφατο Κάππα-37).

Η ιδέα αυτή δεν ευδοκίμησε και έτσι το Κάππα-RR1 έμεινε το μοναδικό «εκτός σειράς».

Η σειρά των τουρνουά Κάππα δεν είναι πάντως η μοναδική στην ιστορία των τουρνουά που έχει διοργανώσει ο σύλλογος:

Από το 1976 μέχρι το 1980 διοργανώθηκαν οι πέντε Διεθνείς Σκακιστικές Συναντήσεις Καλλιθέας (ΔΣΣΚ), τα πρώτα διεθνή τουρνουά που οργάνωσε σύλλογος στην Ελλάδα. Όλα έγιναν με σύστημα πουλ και τα περισσότερα είχαν α γκρουπ (για τους ισχυρούς) και β γκρουπ  (για τα ταλέντα, με όλη τη σχετικότητα του ορισμού αυτού).

Τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαμε δέκα τουρνουά στη σειρά ΚΤΣΟΚ (Κλειστά Τουρνουά Σκακιστικού Όμιλου Καλλιθέας), μικρά αλλά αποδοτικά τουρνουά πουλ 10-12 παικτών, στα οποία οι προσκαλεσμένοι τιτλούχοι (αρχικά υποψήφιοι μετρ και αργότερα μετρ) αντιμετώπιζαν τους πιτσιρικάδες του συλλόγου. Σε εκείνα τα τουρνουά «ψήθηκαν» σκακιστικά οι «χρυσοί έφηβοι» των αρχών εκείνης της δεκαετίας (Γρίβας, Ανδ. Κοφίδης, Καραγιάννης) και πολλοί άλλοι μελλοντικοί ΥΜ και Μ.

Τέλος, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οργναώθηκαν τρία Κλειστά Πρωταθλήματα Καλλιθέας, ισχυρά τουρνουά όπου συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι σκακιστές του συλλόγου (διεθνείς μετρ, μετρ και υποψήφιοι μετρ). Στα τουρνουά αυτά έκανε το ντεμπούτο και έδειξε το ταλέντο του ο Μουτούσης.

Αναρτήθηκε στις 2009, ΚΑΠΠΑ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: