Κύπελλο ’71: Ο πρώτος μας τίτλος

cup71Ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος που κατέκτησε ο σύλλογός μας ήταν το 1º Κύπελλο Ελλάδας, που διοργανώθηκε το 1971. Στο εξώφυλλο του περιδικού «ο Σκακιστής», τεύχος 45,  που βλέπετε αριστερά (πατήστε για να το δείτε μεγαλύτερο) φιλοξενήθηκε ένα μοντάζ με …φωτογραφίες ταυτότητας τεσσάρων από εκείνη την ομάδα (δεν είναι η νικηφόρα τετράδα του τελικού αγώνα, αφού λείπει ο Ράθωσης και στη θέση του είναι ο Νευράκης). Ευχαριστώ το φίλο κ. Μιχάλη Συγγρό που μου έστειλε το εξώφυλλο από τη συλλογή του.

Από την τετράδα του εξωφύλλου, ο διεθνής μετρ Νίκος Σκαλκώτας έμεινε στην Καλλιθέα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σήμερα αγωνίζεται με την ομάδα του ΕΕΣ Κορυδαλλού ενώ ο εθνικός μετρ, χημικός μηχανικός Χρύσανθος Πούντζας (που ήταν τότε φοιτητής στην Αθήνα) επέστρεψε μετά το τέςλος των σπουδών του στο ΕΜΠ στην Πάτρα και σήμερα αγωνίζεται με τον ΑΣΟ Αιγίου. Ο Μιχάλης Νευράκης, πραγματικός στυλοβάτης του συλλόγου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, και ο Γρηγόρης Μπάστας δεν βρίσκονται δυστυχώς πια ανάμεσά μας.

Από τους υπόλοιπους παίκτες που αγωνίστηκαν, οι Αλέκος Καρακάσογλου (πρωταθλητής Ελλάδας Νέων 1971) και Νίκος Ράθωσης, μεγάλα ταλέντα της εποχής, εγκατέλειψαν το σκάκι μετά από μερικά χρόνια, ενώ και ο Βασίλης Κουμπής, ταλαντούχος μουσικός, έπαιξε αραιά με την ομάδα της Καλλιθέας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά χάθηκε από το σκάκι.

Ας δούμε όμως μερικά αποσπάσματα από το σχετικό άρθρο στα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά», τεύχος 15, του Οκτωβρίου 1971, σελ. 215-216 (μετέφερα το κείμενο σε μονοτονικό):

Νικήτρια ομάς των διασυλλογικών αγώνων δια το «Κύπελλον Ελλάδος 1971» ανεδείχθη η ισχυρά ομάς του «Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας» Αθηνών. Η εν λόγω διοργάνωσις διεξήχθη εφέτος δια πρώτη φοράν…

Οι αγώνες διεξήγοντο επί 4 σκακιερών, εκάστη δε ομάς υπεχρεούτο να αγωνίζεται τουλάχιστον μ’ ένα σκακιστήν ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι αγώνες διεξήγοντο με το σύστημα ΝΟΚ-ΑΟΥΤ των απλών συναντήσεων, δηλαδή η ηττημένη ομάς απεκλείετο των περαιτέρω συναντήσεων. Εις περίπτωσιν ισοπάλου αποτελέσματος 2-2, ελαμβάνετο υπ’ όψιν το αποτέλεσμα των πρώτων δύο σκακιερών, εάν δε το σκορ και εκεί ήτο ισόπαλον (δηλ. 1-1) απεφάσιζε το αποτέλεσμα της 4ης (εφηβικής) σκακιέρας.

Εις την αφετηρίαν των εφετινών πρώτων αγώνων «Κυπέλλου Ελλάδος» παρετάχθησαν 40 ομάδες… οι δε ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας εισήλθον εις την μάχην μετά την 3ην αγωνιστική ημέραν.

Η επικράτησις της ομάδος του «Σ.Ο. Καλλιθέας» (4ης του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας), αν και δικαία, απετέλεσεν οπωσδήποτε έκπληξιν. Το μεγαλύτερον φαβορί των αγώνων, η ισχυροτάτη ομάς του «Σ.Ο. Ηλιουπόλεως» eξεκίνησεν εντυπωσιακά, αλλά εις την πλέον κρίσιμον στιγμήν —εις τον τελικόν— η ομάς σημείωσε μόνον ½ βαθμόν εις τις τρεις πρώτες σκακιέρες. Ο «Παναθηναϊκός» απεγοήτευσε τελείως, ενώ η «Ένωσις Σκακιστών Θεσσαλονίκης», χωρίς τα βασικά στελέχη της, δεν είχε ελπίδες.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ομάδας μας (οι παίκτες μας με καφέ χρώμα, οι λευκοί με έντονα) ήταν:

Προκριματικοί (22 Αυγούστου): ΣΟ Καλλιθέας – Πανελλήνιος ΓΣ 3-1. Αναλυτικά: Σκαλκώτας-Λιβέριος ½-½, ΝευράκηςΖώτος ½-½, Καρακάσογλου-Ξυνογαλάς 1-0, ΡάθωσηςΔ. Ευαγγελίδης 1-0

Προημιτελικοί (25 και 29 Αυγούστου): ΕΣ Θεσσαλονίκης – ΣΟ Καλλιθέας 1½-2½. Αναλυτικά: ΜυλωνάςΣκαλκώτας 0-1, Παπουλίδης-Νευράκης 0-1, ΔρόσοςΚαρακάσογλου 1-0, Στόιτσου-Ράθωσης ½-½. Τα άλλα παιχνίδια: ΟΣ Ηλιουπόλεως Θεσ.- ΣΟ Κατερίνης 2-2 (προκρ. Ηλιουπ.), Σκακιστική Φοιτητική-Πειραϊκός ΟΣ ½-3½, ΣΟ Ηλιουπόλεως ΑΘ.-ΦΣ Πατρών 4-0

Ημιτελικοί (4 Σεπτεμβρίου): ΣΟ Καλλιθέας-ΟΣ Ηλιουπόλεως Θεσ. 2½-1½. Αναλυτικά: Σκαλκώτας-Καρβουνίδης ½-½, ΜπάσταςΜουτεσίδης 1-0, Κουμπής-Ταφτσόγλου 1-0, ΡάθωσηςΠαπαβασιλείου 0-1. Στο άλλο παιχνίδι: Πειραϊκός ΟΣ- ΣΟ Ηλιουπόλεως Αθ. 1-3.

Τελικός (26 Σεπτεμβρίου): ΣΟ Ηλιουπόλεως Αθ.-ΣΟ Καλλιθέας 1½-2½. Αναλυτικά: Βυζαντιάδης-Σκαλκώτας 0-1, Μακρόπουλος-Πούντζας ½-½, ΑθανασάκηςΜπάστας 0-1, Φέστας-Ράθωσης 1-0.


Αναρτήθηκε στις 1971, ΚΥΠΕΛΛΟ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: