Διήμερο Διαλέξεων: Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων

Κάθε σκακιστής για να βελτιώσει το παιχνίδι του οφείλει να αναλύει προσεκτικά όλα του τα παιχνίδια, ανεξαιρέτως αποτελέσματος. Η ανάλυση στο σκάκι υπάρχει – από πάντα και δεν είναι τυχαίο που ο 6ος, κατά σειρά, Παγκόσμιος Πρωταθλητής κι ένας από τους μεγαλύτερους αναλυτές, ο Mikhail Botvinnik, σύστησε την ανάλυση του παιχνιδιού ως την καλύτερη πρακτική εξέλιξης ενός σκακιστή.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, τη ροη των πληροφοριών, την εξέλιξη της τεχνολογίας η τέχνη της ανάλυσης έχει εξαφανιστεί από τη ζωή των σκακιστών γιατί δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς το όφελός μας. Έχουμε μεν περισσότερα εργαλεία αλλά δεν «συσσωρεύουμε» γνώση όπως οι προκάτοχοί μας.

Οι σκακιστικές μηχανές και οι βάσεις δεδομένων έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός σκακιστή & η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει, επίσης, την είσοδό της στο άθλημά μας.

Γνωρίζουμε, όμως, πώς να χρησιμοποιούμε σωστά αυτά τα εργαλεία;

Ο Νίκος Ντίρλης, συγγραφέας σκακιστικών βιβλίων και ΙΜ στο σκάκι δι’ αλληλογραφίας, παρατηρεί πως οι πηγές, από τις οποίες μπορούμε να αποκρήσουμε κάποιες βασικές γνώσεις πάνω σε αυτά τα προγράμματα είτε είναι πολύ τεχνικές (και κατά συνέπεια μη προσβάσιμες για τον μέσο παίχτη ή προπονητή) είτε πολύ γενικές και ξεπερασμένες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο αθλητής ή/και προπονητής στην Ελλάδα σήμερα να έχει σαν μοναδικό του όπλο την εμπειρία.

Η εμπειρία όμως μπορεί να είναι απαρχαιωμένη και να οδηγεί σε εντελώς λάθος πρακτικές και συμπεράσματα!

Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία μας πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και πιο ενδιαφέρουσα;

Ο Νίκος, σε δυο τετράωρες διαλέξεις – εφ’ όλης της ύλης – θα μας αποκαλύψει τρόπους και τεχνικές ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί σκακιστικά. Θα απαντήσει & αναλύσει τα εξής σημαντικά ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν κάθε σκακιστή (αρχάριο, μέσο ή έμπειρο):

– Τι είναι οι μηχανές ανάλυσης;
– Πώς λειτουργούν και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σωστά;
– Πώς στήνουμε σωστά μια σκακιστική μηχανή στο δικό μας μηχάνημα;
– Πώς χρησιμοποιούμε σωστά τις βάσεις δεδομένων;
– Πώς δημιουργούμε εύχρηστα αρχεία αναλύσεων;
– Πώς διαλέγουμε τα ανοίγματά μας και με ποιες τεχνικές προπονούμαστε πάνω σε αυτά;

Στόχος της διάλεξης είναι να παρουσιαστούν τα παραπάνω θέματα με πρακτικό και εύληπτο τρόπο, με επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά όχι περισσότερο απλουστευμένα από όσο χρειάζεται.

Θα γίνει ειδική ενημέρωση πάνω στις σύγχρονες ανακαλύψεις στον τομέα της τεχνητής Νοημοσύνης και πως αυτές επηρεάζουν το άθλημά μας.

Πρόγραμμα Διαλέξεων
Σάββατο 9/11 15:00 – 19:00: Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων (Μεσαίο Επίπεδο)

Αφορά παίκτες αρχάριου & μέσου επιπέδου, που ενδιαφέρονται να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τις μηχανές & τις βάσεις δεδομένων.

Κυριακή 10/11 15:00 – 19:00: Μηχανές Ανάλυσης & Βάσεις Δεδομένων (Προχωρημένοι & Προπονητές).
Η διάλεξη αφορά παίκτες >2000 Εlo & Προπονητές.

Κόστος Παρακολούθησης: 15 € για τη 1 διάλεξη ή 25 € και για τις 2.

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Καλλιθέας «Μελίνα Μερκούρη», Μεγίστης 20, Καλλιθέα.

Προαπαιτούμενα:
Κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έρθει με τον προσωπικό του υπολογιστή, στο οποίο πρέπει να έχει εγκατεστημένη τη Chessbase.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο Kallitheakappa@gmail.com ή στο 6946046683 (Μαριάννα Στεφανίδη) σε περίπτωση που δεν διαθέτετε το πρόγραμμα ώστε να προσέλθετε νωρίτερα στην αίθουσα διάλεξης και να σας τα εγκαταστήσει η ομάδα της διοργάνωσης.

Γνωρίστε τον Νίκο Ντίρλη
Ο Νίκος Ντίρλης τελείωσε την Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πάτρας και κατέχει τον τίτλο του IM στο σκάκι δι’ αλληλογραφίας. Από το 2011 έχει εργαστεί ως προπονητής πολλών παιχτών, που αγωνίζονται στο σκληρό & απαιτητικό περιβάλλον του επαγγελματικού σκακιού. Το 2016 στην σκακιστική ολυμπιάδα του Μπακού ήταν προπονητής και αρχηγός της Εθνικής Δανίας, μιας ομάδας με 5 GMs. Σήμερα, είναι αθλητής του ΑΣΟ Πολυγύρου και μένει στο Μάριμπορ της Σλοβενίας όπου εργάζεται σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες Business Analytics στον κόσμο.

Αναρτήθηκε στις ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΟ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: